Hotellbloggen
”Saker du undrat om Skåneleden men varit för blyg för att fråga om”
”Vi gick Skåneleden i helgen” säger folk då och då. Förr fattade vi aldrig riktigt vad de syftade på. Var hade de egentligen varit, och framför allt, man brukar väl säga vad man går TILL? Ovissheten bestod fram tills för några år sedan, när vi helt enkelt bestämde oss för att helt enkelt prova!
Så, har inte du heller full koll på vad Skåneleden egentligen är, keep reading:
Vad ÄR Skåneleden?
Skåneleden är en 160 mil lång, markerad vandringsled som går kors och tvärs genom hela Skåne. Man går alltså (oftast) inte TILL någonting, man går längs med en vald sträcka och njuter av naturen på turen. Leden är smart planerad så att det finns vacker natur av olika slag längs vägen. Ofta passerar den olika sevärdheter som slott till exempel och här och där finns det grillplatser. Skåneleden är markerad med orange och förvaltas av stiftelsen Skånska Landskap med hjälp av kommunerna.
Fakta: Allemansrätten
Allemansrätten gäller när du vandrar på annans mark. Det betyder att man måste vara försiktig och inte störa eller förstöra för andra människor eller djur, tex genom att elda oansvarigt, kasta skräp eller gå på privata tomter.
Hur går man Skåneleden?
Skåneleden är indelad i kortare bitar (delleder) och varje delled är indelad i kortare etapper. När man ”går Skåneleden” väljer man helt enkelt ut en lagom lång sträcka på kartan – efter säsong, efter ork, efter väder – och så går man en bit. Leden är markerad med orange markeringar och på skåneleden.se finns en digital karta där man kan se alla sträckor. Sträckan som passerar Rallarhustruns heter tex SL2E5, vilket alltså är kortform för Skåneleden delsträcka 2, etapp 5.
Är Skåneleden svår att vandra?
Här måste säga nej. Upplägget är extremt enkelt, och etapperna på kartan är markerade med svårighetsgrad. ”Svår” betyder att det tex kan vara väldigt brant eller backigt, och då är det ju svårt om man tex har dåliga skor eller ovan att gå i natur. Det är lätt att man tänker att man ska gå ganska långt och missar detaljen att det faktiskt är mycket jobbigare och tar längre tid att gå långs en stig i backig bokskog än i asfaltsdjungel.
Hur går man Skåneleden till Rallarhustruns?
Vi har en hel del gäster som tar tåget till Hässleholm och startar där. Skåneleden passerar nämligen precis utanför stationen, såååå praktiskt! Sen travar de hit genom bokskogen på Göingeåsen, en sträcka på ungefär 19 km. Efter en god middag här & en natt på hotellet, går de vidare längs leden. Hur långt väljer man själv – första tågstation den passerar är Sösdala och dit är det cirka 9 km från oss.
Vandringspaket med all-inclusive?
Rallarhustruns vandringspaket gör vandringen extra bekväm. Njut av skön vandring på valfri vandringsled och kom sedan hit och sov gott i sköna hotellsängar & njut av en god middag. Vandringslunch att ta med ut nästa dag ingår i paketet. Läs mer om vårt bekväma vandringspaket här.
Vandring i Skåne: Gedaryggen, den dolda pärlan
Idag gav vi oss ut på vandring i Skåne ’off the beaten track’. Vandringsleden Gedaryggen (skånska för getrygg) är en 13 km lång mycket vacker vandringsled i Nävlinge i hjärtat av Skåne. Vandringsleden är sedan urminnes tider en färdväg för boende i trakten, som gjorts I ordning och underhålls av hembygdsförening & vandringsälskare i Nävlinge.
Två av fantasterna är Bo Helmer & Carina Sjögren – riktiga experter på vandring i Skåne – som guidade oss på vår tur. Föreningen underhåller och har satt upp markeringar men är man rädd att komma vilse finns det .gpx-filer att ladda ner på Gedaryggens Facebooksida. Där det också finns en massa tips om parkering och annat användbart.
- Vandring i Skåne: Gedaryggen
- Längd tor: ca 10km (totalt 12 med vattenfallet)
- Avstånd från Rallarhustruns: 13km /14min med bil
- Facebook-sida med mer info och .gpx-filer
Den här vandringen i centrala Skåne går längs en smal ås – en rygg, därav namnet – omgiven av bokskog, granskog, stengärden och betande kor (jodå, det fanns ett gäng ute även nu i februari!) och kullar med vackra ekar. Ett fantastiskt vackert skånskt kulturlandskap – man tror liksom att Ronja Rövardotter eller Emil ska dyka upp runt varje krök!
Vid vandringsledens slut kan man fortsätta en liten bit till längs en omarkerad sträcka (använd .gps-fil för att hitta rätt). Då kommer man till ett litet vattenfall, Jungfrufallet. Vattenfallet är en perfekt liten plats för en fika och den generösa markägaren har satt ut bord och det finns tom en liten gästbok att skriva i. Så tacksamma för allemansrätten och för att det finns markägare och frivilliga som gör en så vacker plats tillgänglig för alla. Gedaryggen är verkligen en dold pärla bland vandringsleder i Skåne!
Vandringspaket med all-inclusive?
Rallarhustruns vandringspaket gör vandringen extra bekväm. Njut av skön vandring på valfri vandringsled och kom sedan hit och sov gott i sköna hotellsängar & njut av en god middag. Vandringslunch att ta med ut nästa dag ingår i paketet. Läs mer om vårt bekväma vandringspaket här.
4 tips för en lyckad höstvandring
De senaste veckorna har hotellet varit fullbokat med gäster som kommer för att njuta av en vacker höstvandring här i skogarna runt Hovdala slott. Höstlöven längs Göingeåsen sprakar och varje morgon lyfter dimman så vackert däröver. Hösten är verkligen en ljuvlig tid att vara ute i naturen och Hovdala slott och vandringsområde erbjuder massor av olika leder.
Här är våra bästa tips för en lyckad höstvandring!
- Kolla ledstatus innan du ger dig ut så att du blir uppmärksammad på eventuella översvämningar & andra hinder. Här hittar du ledstatus för Hovdala vandringsområde.
- Välj ordentliga skor. Bästa skorna på hösten är onekligen riktiga vandringskängor. Det kan vara halt och kladdigt på vissa sträckor och då får man bra grepp.
- Ha dubbla strumpor! Har man dubbla strumpor minskar risken för skoskav – då skaver liksom strumporna mot varandra istället. Välj gärna ullstrumpor för kalla fötter kan förstöra vilken dag som helst, men ullstrumpor värmer lika bra när de är blöta.
- Glöm inte chokladen! Kanske det allra bästa tipset för en riktigt lyckad vandring, oavsett årstid. Även om man inte går så långt, så faller alltid blodsockret (och humöret tenderar ju att följa efter) vid någon punkt och choklad fixar båda på ett par minuter. (I lunchpakket som ingår när du bokar ett vandringspaket hos oss ingår alltid choklad!)
Vandringspaket med all-inclusive?
Rallarhustruns vandringspaket gör vandringen extra bekväm. Njut av skön vandring på valfri vandringsled och kom sedan hit och sov gott i sköna hotellsängar & njut av en god middag. Vandringslunch att ta med ut nästa dag ingår i paketet. Läs mer om vårt bekväma vandringspaket här.
Vandra i Skåne: En kortare vandring på Hovdala
”Hundslingan” en perfekt tur för dig som vill vandra i Skåne och göra en kortare vandring på Hovdala. Stigen slingrar sig bland skuggande träd och ljungbeväxta betesmarker – det ser ju ut som Toscana! utbrister Martin – med storslagen utsikt över Finjasjön. ”Hundslingan” är ett bra val för dig som vill vandra i Skåne men göra en lite kortare tur. Som namnet antyder passar det fint att gå med hund eftersom den har sin början precis vid en inhägnad där hundar får springa fritt – således en bonus för dig som vandrar med hund! Med sina 6 km är den del av Hovdalas system av vandringsleder. Den startar vid Finjasjöns strand och är ytterst tydligt markerad. Slingan passar en ovane vandraren (eller för den som gillar att gå och snacka, för det är verkligen svårt att gå fel här). Vi som går denna dag är förutom hotelldirektör Martin & direktörskan också en motvillig tonåring och en överentusiastisk hund.Först parkerar vi vid Guldkusten som området nere vid sjön kallas och därefter hoppar vi på leden. Vi följer grön markering som först leder längs med sjökanten och sedan vidare in i lövskogen. Vi går över små spänger (det kan bli blött här sent om hösten) och efter någon kilometer vänder så leden uppåt längs skogsbrynet. Här kantar blåbärsris stigen och på andra sidan ängen står en ensam råbock och betar i eftermiddagssolen. Därefter går vi över en färist och vidare ut bland ängsmarkerna. Här, bland knotiga ekar, går korna fritt.
Ljungen lyser lila i det augustigula gräset när vi slutligen följer vandringsleden vidare ned mot sjön. Det är här Martin får Toscana-vibbar. Ingen i sällskapet kan utge sig för att vara särskilt botaniskt kunnig men de småbladiga träden har kronor runda som olivträd. Vi gissar på någon slags apel? Tillsammans med ljungens dovt lila färg, som en solblekt lavendel, ger de onekligen Hovdala en touch av Toscana.
Trots att det är en varm sensommardag i början av augusti och skolorna ännu inte har börjat möter vi inte en enda vandrare på hela sträckan. Hovdala vandringsområde är med andra ord verkligen en dold pärla!
Svårighetsgrad
Hundslingan är ytterst välmarkerad och det går således hur bra som helst att gå och prata utan att hamna fel. Den är dock kuperad, så de 6 kilometrarna på kartan känns längre i vaderna
Mat & fika
Med jämna mellanrum finns fikaplatser, flera med rejäla bord. Bor du hos oss på Rallarhustruns kan du antingen köpa till lunchpakke (beställ dagen innan) eller en klassisk ”Swedish fika” med kaffe och kardemummabulle (glöm inte ta med egen termos!). Har du bokat vårt Vandringspaket ingår lunchpakke i paketet.
Under säsong kan du också stanna till på The Ground, ett matställe (utomhus) med fransk-skånsk street food och härlig utsikt över sjön.
Ledstatus
Hässleholms kommun sköter om lederna på Hovdala Vandringsområde. Här hittar du detaljer och ledstatus för slingan. Kolla innan du ger dig ut så får du koll på eventuellt översvämmade passager och annat.
Vandringspaket med all-inclusive?
Rallarhustruns vandringspaket gör vandringen extra bekväm. Njut av skön vandring på valfri vandringsled och kom sedan hit och sov gott i sköna hotellsängar & njut av en god middag. Vandringslunch att ta med ut nästa dag ingår i paketet. Läs mer om vårt bekväma vandringspaket här.